Zon op andermans dak

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genaamd naar de Engelse afkorting van ‘Photo Voltaic’, waarbij ‘Photo’ licht en ‘Voltaic’ elektriciteit betekent, zijn inmiddels een vertrouwde verschijning op onze Nederlandse daken geworden.

Een ideale oplossing

Wie ook graag een duurzame bijdrage aan het milieu wil leveren, maar niet in de gelegenheid is (of het liever niet wil) om PV-panelen op zijn eigen dak te leggen, heeft vanaf nu óók de mogelijkheid deze op andermans dak te realiseren. Het is met name een ideale oplossing voor inwoners en kleine bedrijven binnen een beschermde, monumentale binnenstad waar het vrijwel onmogelijk is om daken van zonnepanelen te voorzien.

De PostCodeRoos-regeling

Om deze inwoners tóch in de gelegenheid te stellen een duurzame bijdrage te leveren, heeft de overheid een aantrekkelijke regeling in het leven geroepen: de zogeheten ‘PostCodeRoos-regeling’. Deze regeling koppelt in feite de locatie van de zonnepanelen los van de locatie waar de deelnemer is gehuisvest.

Meer informatie over deze regeling en de uitleg van het begrip vindt u op de website van RVO over de Postcoderoos , alsmede op deze website onder ‘Vragen’.

Voor Sittard hebben de initiatiefnemers voor deze overheidsregeling hun krachten gebundeld in de Energie Coöperatie Duurzaam Sittard. Op deze wijze bieden zij inwoners de gelegenheid om te participeren in de PostCodeRoos-regeling.

Fasegewijze aanpak

Het eerste drie projecten van Energie Coöperatie Duurzaam Sittard zijn binnen de postcode 6131 tm 6137 alsook 6141 en 6142 gerealiseerd. 

Er wordt ook gewerkt aan andere projecten in de stadsdelen van Sittard-Geleen zodat ook overige postcodes kunnen deelnemen.

 

Bekijk een rekenvoorbeeld